Het ontstaan van het scheermesje

Vroeger was het scheren voor mannen een groot obstakel. De scheermethode die gebruikelijk was destijds was minder veilig en moeilijker zelf uit te voeren dan tegenwoordig. Vandaar dat het scheren toen meer iets voor de rijken was. Zij konden het zich veroorloven om zich door iemand te laten scheren. Gedurende de 19de eeuw werd scheren een gewoonte. Verschillende mensen gingen daarom ook opzoek naar een oplossing om het scheren gemakkelijker te maken. King Camp Gillette kreeg het uiteindelijk voor elkaar. Het wegwerpscheermesje werd uitgevonden. 

Geschiedenis van het scheermesje

Scheermessen bestaan waarschijnlijk al sinds 3000 tot 800 voor Christus. Er zijn een paar exemplaren teruggevonden, deze waren ovaal van vorm. Aan de korte kant stak een klein scheermesje uit dat van brons was gemaakt.

Eind 17de eeuw werd er een open scheermes ontworpen, dit scheermesje had een stalen blad. Deze messen werden in een handvat geklapt, zodat men ze veilig kon opbergen.  Het open scheermes moest voor iedere scheerbeurt bijgeslepen worden. Het slijpen van de scheermes vroeg de nodige oefening en ervaring. Daarom kon niet iedereen dit. Rijke mannen lieten zich dan ook scheren door een kapper. De minder bedeelden deden het zelf of ze lieten de baard staan.

Halverwege de 19de eeuw werd er een veiligheidsscheermes uitgevonden. Dit mes was speciaal gesmeden zodat het minder vaak geslepen hoefde te worden. Dit was toch niet het meest ideale product. Het zou nog enkele tientallen jaren duren voordat er een betere oplossing werd bedacht.

King Camp GilletteHet idee

Aan het eind van de 19de eeuw bedacht King Camp Gillette een oplossing voor het probleem dat scheermesjes altijd geslepen moesten worden. Zijn uitvinding was een scheermesje in de vorm van een vervangbaar, dun, metalen plaatje.

Gillette ging opzoek naar een manier om deze mesjes te maken. Helaas viel dit tegen, omdat de meeste mensen die hij sprak zeiden dat dit niet mogelijk zou zijn vanwege te hoge productiekosten. In 1901 vond hij de juiste partner om het product te realiseren: Willem Nickerson, ingenieur en machineconstructeur van beroep.

American Safety Razor Co

Gillette en Nickerson richtten samen een bedrijf op genaamd American Safety Razor Co. Ze zamelden samen geld in door aandelen in het bedrijf te verkopen. Nickerson bouwde de machine alsof er nooit iemand had gezegd dat zoiets niet mogelijk zou zijn. De krabbertjes werden uitgevonden.

 Marketing en verkoop

In 1903 kwam de productie van de scheermesjes op gang. Tijdens de jaarwisseling waren er zo’n 50 apparaten en 170 mesjes verkocht.

Gillette kreeg een briljant idee voor een marketingstrategie: de houders van de scheermesjes werden gratis weg gegeven. Dit was snel terugverdiend met de mesjes. Doordat er veel houders werden weggegeven gingen steeds meer mannen het proberen. Een jaar later waren er zo’n 90.000 apparaten en 12,4 miljoen mesjes verkocht.

Groeiend bedrijf

De verkoop bleef maar groeien. Nickerson bleef ondertussen de machines ontwikkelen om de productie te versnellen en te verbeteren. Er werd een volautomatische slijpmachine ontworpen. Gillette ging door met het ontwikkelen van zijn marketingstrategieën. Hij werd tevens bekend om zijn agressieve reclamecampagnes.

Door de Eerste Wereldoorlog kreeg het bedrijf een nieuwe doorbraak. Het Amerikaanse leger bestelde de krabbertjes voor alle soldaten die naar de Europese loopgraven moesten, vanwege de hygiëne. Toen de oorlog voorbij was, bleven de meeste soldaten klant.

Scheermesje schoonmaken

scheermes_omdraaienDoor je scheermesje vaak te spoelen onder heet water tijdens het scheren houd je het scheermes warm. Hierdoor kunnen de mesjes sneller je haar snijden. Tijdens het spoelen je scheermes ook omdraaien. Zo haal je meer scheerschuim en stoppels tussen de mesjes weg.

Als je het scheermesje na het scheren alleen afspoelt met heet water, kan dit de samenstelling van de mesjes aantasten. Droog na het spoelen het scheermesje goed af met een handdoek. Na het drogen moet het nagespoeld worden met alcohol. Dankzij de alcohol wordt het direct gesteriliseerd. Alcohol heeft bovendien als voordeel dat dit snel droogt. Ten slotte dienen schone scheermesjes ver weg gehouden te worden van vocht, om roestvorming te voorkomen.